Ravinnon lähteestä energian saantiin, metsät ovat elintärkeitä niin ihmisille kuin niille 8,7 miljoonalle muulle lajille, jotka asuttavat maapalloa. Metsäpolitiikka, jonka kautta pyritään hallinnoimaan metsiä erilaisia käyttötarkoituksia varten, heijastelee aina erinäisten eturyhmien tavoitteita ja pyrkimyksiä sekä sitä historiallista ajanjaksoa, jossa se tapahtuu. Metsät ovat luonnostaan poliittisia, ja niin on myös se prosessi, jonka kautta tietoa tuotetaan ja suodatetaan poliittiseen päätöksentekoon. Tässä prosessissa jotkin mahdollisuudet suljetaan pois, toisin sanoen vaiennetaan. Erehdykset ovat inhimillisiä, mutta erehdyksessä eläminen on pirullista. Aikana, jossa ihmisten kunnianhimoinen resurssien kulutus on sytyttänyt metsät ympäri maailmaa palamaan, on ratkaisevan tärkeää – ellei jopa eettisesti välttämätöntä – tarkastella tarkemmin kyseisten politiikkatoimien taustalla olevia perusolettamuksia. Koska tekemisen tavat juontuvat tietämisen tavoista, aiempien virheiden ymmärtäminen ja niistä irtautuminen edellyttävät ontologista muutosta. Tämän tutkimuksen taustalla on pyrkimys ymmärtää miten länsimaiset tieteelliset ja poliittiset käytännöt ovat puhetta ja ääntä (Logos) etuoikeuttamalla tuottaneet erilaisten näkökulmien vaientamista, täten estäneet niitä tulemasta kuulluksi ja hidastaen vaihtoehtoisten kehityskulkujen toteutumista.
Tämä tutkimus analysoi ympäristöön liittyvän tietopolitiikan epistemologisia ja ontologisia perusteita tarkastelemalla metsäpolitiikkaa Ruotsissa, Kamerunissa ja Kongon demokraattisessa tasavallassa. Tutkimus tarkastelee metsien hallintaa ja puukauppaa moniteoreettisen linssin läpi, joka koostuu uusmaterialistisesta lähestymistavasta tietoon, ekstraktivistisesta lähestymistavasta luonnonvarojen hallintaan sekä foucault’laisesta lähestymistavasta diskurssiin ja alistamiseen. Väitöskirjan tutkimusmenetelmät yhdistävät arkistotutkimusta, kenttätyötä, puolistrukturoituja haastatteluja ja kriittistä diskurssianalyysiä metsäpolitiikkaan vaikuttavien perusoletusten ja valtadynamiikan paljastamiseksi.
Tutkimuksen keskiössä on poliittisen diskurssin tarkastelu sen sulautuessa niihin tiedon muotoihin, joista se ammentaa legitimiteettinsä. Koska politiikka usein ”luo” ensin ne ongelmat, joita se pyrkii ratkaisemaan, tutkimuksessani analysoin ensin, miten ongelmien esitystavat vaikuttavat metsäpolitiikan muotoiluun Ruotsissa, Kamerunissa ja Kongon demokraattisessa tasavallassa. Tämän jälkeen tarkastelen kriittisesti kyseisten problematisointien taustalla vaikuttavaa tietoa, keskittyen siihen, miten vallitsevien tietämisen muotojen valinta ja muiden tiedon muotojen marginalisointi ovat muokanneet ja ylläpitäneet vallitsevaa politiikkaa.
Vaikeneminen kertoo paljon – sekä politiikan problematisoinnin kohdalla että sen perustana olevasta tiedosta. Tutkimukseni keskeiset havainnot osoittavat, että sukupuolten epätasa-arvo Ruotsin metsäsektorilla on muotoiltu ensisijaisesti edustuksen ongelmaksi, politiikan keskittyessä naisten osallistumisen lisäämiseen ilman syvällisempää puuttumista systeemisiin ongelmiin, samaistaen samalla metsäsektorin puuteollisuuteen. Kongon altaan alueen kontekstissa ”isännättömän joutomaan” käsitteen avulla on historiallisesti oikeutettu metsävarojen haltuunotto ja alkuperäiskansojen tietämyksen ja käytäntöjen syrjäyttäminen. Hiilimarkkinoiden kasvavan spekulatiivisen paineen keskellä, tämä tutkimus tuo esiin käsitteen ”intraction”, joka kuvaa luonnonvarojen immobilisoimista hiilihyvitysten saamiseksi. Käsite myös korostaa historiallisten ekstraktivististen toimintatapojen ja nykyisten suojelupyrkimysten välisiä yhtäläisyyksiä, joihin molempiin liittyy paikallisten käyttötapojen vaientaminen. Lopuksi tutkimuksessa tarkastellaan kriittisesti, miten toiminnan läpinäkyvyys on problematisoitu puutavaran arvoketjuissa. Tämä tarkastelu havainnollistaa, miten prosessien läpinäkyvyyden samaistaminen datan saatavaksi tekemiseksi, voi peittää alleen taustalla olevaa vastarintaa ja tiedon suvereniteetteja, samalla hyödyttäen olemassa olevia tiedonvälittäjiä ja vahvistaen vallitsevia valta-asetelmia. Metsäpoliittisia diskursseja ja niiden taustalla olevaa tietoa tutkimalla tämä väitöskirjatutkimus osoittaa, miten valikoivaa politiikka on. Tässä tutkimuksessa kehitän hiljaisuuksia ja vaientamista koskevaa tutkimusalaa ja osoitan, että hiljaisuus voi toimia alistamisena tai hyväksymisenä, mutta myös vastarintana tai vapautumisena. Kehitän lisäksi teoreettisia ja metodologisia lähestymistapoja hiljaisuuksien ja vaientamisen ymmärtämiseen vallankäytön, tiedon rakentamisen ja havaitsemisen rajallisuuden prisman läpi. Hiljaisuuksien ymmärtäminen edellyttää sekä epistemologisten että ontologisten näkökulmien muuttamista. Tätä kautta voidaan kehittää osallistavampia ja tehokkaampia hallinnan malleja.
Tämän tutkimuksen johtopäätös on, että hiljaisuuden kuunteleminen herkällä korvalla voi tuoda paremmin esiin sen, mitä politiikasta puuttuu. Koska uudet toimintatavat edellyttävät uusia ajattelutapoja, tämä väitöskirja peräänkuuluttaa tarvetta ”more-than-representational” (ei-vain-edustuksellisille) -lähestymistavoille tulevassa tutkimustyössä.
Metsät ovat välttämättömiä elinolojen ylläpitämiseksi maapallolla. Ne tarjoavat toimeentuloa ja hyvinvointia merkittävälle osalle ihmiskuntaa ja ovat avainasemassa ihmiskunnan kohtaamiin eksistentiaalisiin haasteisiin vastaamisessa. Tässä tutkimuksessa analysoidaan Suomen metsäpolitiikkajärjestelmän koostumusta ja millaista politiikkaa se on tuottanut erilaisten kansallisten ja kansainvälisten poliittisten vaikutteiden alaisena 22 vuoden ajanjaksolla vuosina 1994–2015. Tutkimuksen päätavoitteina oli tunnistaa metsäpolitiikassa toimivat eturyhmittymät eli koalitiot, analysoida metsäpolitiikan prosesseja sekä kansainvälisten vaikutusten ja diskurssien roolia Suomen metsäpolitiikassa. Lisäksi tutkimus tarkastelee sitä, kuinka kestävyys ja kestävä kehitys ymmärretään Suomen metsäpolitiikassa.
Tutkimuksen analyyttistä lähestymistapaa ohjasi kolme politiikan tutkimuksen teoriaa. Advocacy Coalition Frameworkin (ACF) avulla tutkittiin kriittisesti Suomen metsäpolitiikan osajärjestelmän koostumusta ja arvopohjaa. Toisessa vaiheessa ACF yhdistettiin Four Pathways of International Influences -kehykseen, jonka avulla analysoitiin miten kansainväliset vaikutteet vaikuttavat Suomen metsäpolitiikkaan. Lopuksi diskurssianalyysin avulla tarkasteltiin Suomen metsäpolitiikan muotoiluja, mitkä vaikutteet ohjaavat näitä muotoiluja ja miten kansainväliset kestävän kehityksen diskurssit heijastuvat niissä. Tutkimuksen aineisto koostui haastatteluista ja politiikka-asiakirjoista, joita analysoitiin kvalitatiivisella sisältöanalyysillä.
Tutkimuksen perusteella Suomen metsäpolitiikkajärjestelmä koostuu kolmesta eri näkökulmia painottavasta koalitiosta. Yksityismetsätaloutta ja metsähallintoa painottavat kaksi koalitiota perustavat näkökulmansa metsätalousparadigmalle ja edistävät metsistä saatavan puuraaka-aineen taloudellista hyödyntämistä, kun taas ympäristönäkökulmia painottava koalitio perustaa näkökulmansa ympäristöparadigmalle ja pyrkii edistämään metsäluonnon suojelua.
Tutkimuksen tulokset osoittavat, että Suomen metsäpolitiikka on suosinut yksityismetsätalouden ja metsäteollisuuden etuja korostamalla puuvarojen taloudellista hyödyntämistä ja siitä kansantaloudelle saatavaa hyötyä. Tämän painotuksen on mahdollistanut metsähallinnon suuntautuminen metsien talouskäytön edistämiseen. Lisäksi tulokset osoittavat, että kansainväliset vaikutteet ovat levinneet Suomen metsäpolitiikkaan kolmen eri kanavan, kansainvälisten sääntöjen, kansainvälisten normien ja diskurssien sekä markkinoiden, kautta. Tutkimuksessa haastatellut vuoden 2014 metsälakiuudistuksen valmisteluun osallistuneiden organisaatioiden edustajat pitivät oikeudellisesti sitovia kansainvälisiä sääntöjä ja ei-oikeudellisesti sitovia kansainvälisiä normeja ja diskursseja yhtä tärkeinä. Ympäristötietoisuuden nousu 1990-luvulla ja siihen liittyvä kansainvälisen sääntelyn kehittyminen antoivat ympäristökoalitiolle vaikutusvaltaa Suomen metsäpolitiikkaan. Ympäristökoalition suhteellinen vaikutus kuitenkin väheni 2010-luvulle tultaessa, jolloin metsien taloudellista hyödyntämistä tukevaa metsäpolitiikkaa vahvistettiin ympäristönäkökohtien kustannuksella. Tässä kehityskulussa biotalouden narratiivilla on ollut keskeinen merkitys.
Suomen metsäsektorin ja metsien tulevaisuus riippuu siitä, kuinka hyvin metsäpolitiikassa pystytään yhdistämään keskenään ristiriitaiset ympäristönsuojelun ja metsien käytön paradigmat. Niiden yhdistäminen vaatisi muutoksia vallalla oleviin diskursseihin ja nykyistä ennakkoluulottomampaa julkista keskustelua.
Tutkimuksessa analysoidaan Suomen metsäpolitiikan ja metsiin liittyvän luonnonsuojelupolitiikan legitimiteettiä kansalaisten ja metsäpolitiikan toimijoiden mieltämänä. Tutkimuksen kontekstissa legitimiteetillä tarkoitetaan ensisijaisesti, että kansalaiset pitävät metsiin liittyvää vallankäyttöä sekä säätelyssä käytettyjä lakeja ja politiikkaohjelmia oikeudenmukaisena.
Tutkimuksen kiinnekohtana toimii varsin kokonaisvaltainen viitekehys, joka rakentuu pääasiassa valtiotieteelliselle teoriapohjalle, mutta mahdollistaa eri tieteenalojen teorioiden yhdistämisen. Tutkimuksessa analysoidaan, millä perusteilla ihmiset arvioivat metsiin liittyviä säädöksiä, päätöksentekoprosesseja, poliittisia ohjelmia ja alan hallintoa. Tutkimuksessa sovellettua teoriakehikkoa ja tutkimusmenetelmää voidaan käyttää myös muiden alojen tutkimuksessa ja sen laaja ja yksityiskohtainen käsitteistö soveltuu varsinkin julkisten politiikkakeskustelujen empiiriseen analyysiin.
Tutkimuksen empiirisessä osassa analysoitiin aineistoa lehtien yleisönosastokes-kusteluista ja Kansallisen metsäohjelman kirjallisia kommentteja. Lisäksi tutkittiin metsäpolitiikan organisoituneiden toimijoiden arvokäsityksiä haastatteluiden ja kirjallisten aineistojen pohjalta.
Metsäpolitiikkakeskustelun julkisuus jakautui varsin tasaisesti ja monipuolisesti erilaisia näkökantoja edustavien kansalaisten välille, vaikkakin eräät yksittäiset kirjoittajat havaittiin poikkeuksellisen aktiivisiksi. Luonnonsuojelujärjestöjen edustajat, tutkijat ja poliitikot olivat varsin hyvin edustettuina. Sen sijaan metsä- ja luonnonsuojeluhallinnon edustajat osallistuivat keskusteluun melko vähän ottaen huomioon heidän suuren merkityksensä politiikan käytännön toimeenpanijoina.
Hyvinvointiin, luonnonsuojeluun, demokratiaan, erilaisten hyötyjen ja haittojen oikeudenmukaiseen jakamiseen, hyvään hallintoon, perusoikeuksiin ja markkinoiden reiluihin pelisääntöihin liittyvät arvot olivat tavallisimpia perusteita, joita käytettiin politiikan onnistumisen arvioissa. Yleisönosastokeskustelu oli kriittisesti sävyttynyttä — tehdyistä arvioista 52% oli negatiivisia ja 26% positiivisia, kun taas 22% arvioi asian eri puolia ottamatta selvää kantaa puolesta tai vastaan.
Hyvinvointi ymmärrettiin useimmiten kansantalouden, vientitulojen ja työllisyyden kautta, mutta talouden kasvuhakuisuuden tavoiteltavuus jakoi mielipiteitä. Luonnonsuojelu arvoon ja kestävään kehitykseen liittyvät puheenvuorot olivat myös erittäin yleisiä. Tulevien sukupolvien oikeudenmukainen osuus hyvinvoinnista ja luonnon säilyttäminen heille oli myös yleinen perustelu hyvälle politiikalle.
Demokraattisille arvoille löytyi erittäin laajaa kannatusta. Sekä laajaa osallistumista että laajaa järkiperäistä julkista keskustelua pidettiin onnistuneen politiikan merkkeinä. Suuri osa yleisönosastokirjoittajista ja haastatelluista henkilöistä kannatti erilaisia näkökulmia sovittelevaa päätöksentekoa, mutta pienempi osa piti parempana tinkimättömämpää linjaa poliittisessa toiminnassa.
Metsiin liittyvät oikeudet, kuten yksityinen omistusoikeus ja jokamiehenoikeus olivat tavallisia lähtökohtia hyväksi mielletylle politiikalle. Monien mielestä metsät ovat kuitenkin myös kansallisomaisuutta, josta täytyy pitää hyvää huolta. Metsien käyttöön liittyvien hyötyjen ja haittojen oikeudenmukaisesta jakautumisesta käytiin vilkasta keskustelua, jossa oli tavallista arvioida jakautumista eri ihmisryhmien välillä. Olennaisiksi jakolinjoiksi miellettiin muun muassa maaseutu vs. kaupunki, Suomi vs. ulkomaat, metsätalouden harjoittajat vs. virkistyskäyttäjät ja nykyiset vs. tulevat sukupolvet.
Sekä metsäalan että luonnonsuojelun hallinto saivat kiittävää ja moittivaa palautetta. Hyvältä hallinnolta odotettiin lakien noudattamista ja toisaalta heidän odotettiin valvovan puolueettomasti ja yhdenmukaisella tavalla sekä ulkomaisen että kotimaisen lainsäädännön toteutumista metsäasioissa. Hyvän hallinnon vastakohdiksi miellettiin muun muassa mielivaltaisuus, holhoavuus ja viranomaisten epäkunnioittava käytös.
Metsiin liittyviltä markkinoilta odotettiin mahdollisuutta reiluun kilpailuun, tämän vastakohdaksi mainittiin monopolimaiseksi ja kartellimaiseksi mielletty toiminta.
Haastateltujen metsäalan organisoituneiden toimijoiden keskeinen arvomaailma liittyi talouteen ja työllisyyteen - myös luonnonsuojelua arvostettiin, mutta ensisijaisesti hyötynäkökulman kautta. Luontotoimijoiden keskeinen metsiin liittyvä arvomaailma sen sijaan rakentui enemmän luonnon itseisarvojen ympärille. Toimijoiden välejä luonnehti luottamuksen puute.
Toiminnan laillisuutta kotimaisen EU:n ja kansainvälisen lainsäädännön valossa pidettiin tärkeänä. Erityisesti Suomen hyvä maine sekä moraalinen ja taloudellinen edelläkävijyys korostuivat onnistuneen politiikan lähtökohtina kaikissa osissa aineistoa ja myös useissa metsään liittyvissä kansallisissa politiikkaohjelmissa. Tavoitteelle, että Suomi olisi maailman paras sekä metsätaloudessa että luonnonsuojelussa, on laajaa kannatusta.
Tutkimuksessa eriteltiin metsäpolitiikkaan liittyviä erimielisyyttä aiheuttavia asioita, mutta on kaikkiaan hyvä huomata, että huolimatta vaihtelevista käsityksistä instituutioiden toimivuudesta on suomalaisilla varsin laajasti jaettu arvopohja sekä suhteellisen korkea luottamus julkiseen valtaan ja toisiinsa. Metsäkeskustelu on osa laajempaa keskustelua yhteisistä arvoista ja yhteiskunnan suunnasta — nämä keskustelut jatkunevat vilkkaina tulevaisuudessakin.